La FORM representa la fracció més important dels residus municipals. Aproximadament representa un 36% en pes del total d’aquests residus, tot i que aquest valor varia per a cada ens local segons quines siguin les característiques socials, culturals, urbanístiques, territorials i econòmiques del municipi.
Percentatges de les diferents fraccions
Agència de Residus de Catalunya
En la generació de la FORM podem diferenciar clarament dos grups:
a) Residus orgànics domèstics
LA FORM que generem a les nostres llars. La major part d’aquestes restes orgàniques es produeixen a la cuina, però també en altres indrets, com per exemple, al balcó, al terrat o al jardí, pel que fa a les petites restes vegetals.
b) Residus orgànics comercials
És la FORM generada per l’activitat pròpia dels comerços, fruiteries i verduleries, l’hostaleria, els bars i restaurants, els mercats, els menjadors col·lectius (de centres educatius, empreses o hospitals), etc.
Aquests residus orgànics procedeixen principalment de:
- La manipulació o cuinat dels productes alimentaris.
- Aliments en mal estat.
- Excedents de productes que no s’han comercialitzat o consumit.
Com podem reduir la generació de la FORM:
Petites actuacions o canvi d’hàbits per part de la ciutadania han de permetre reduir la generació de residus orgànics i/o millorar la seva gestió.
- Compra i consum responsable dels productes alimentaris, per tal d’evitar que no s’acabin malbaratant o fent-se malbé.
- Reduir el seu pes (quantitat d’aigua) amb cubells airejats i bosses compostables.
- Aprofitar els aliments sobrants per elaborar altres plats alimentaris.
- Banc d’aliments, dels aliments que no han pogut o no poden ser comercialitzats per les empreses (mal etiquetats, productes de fires...) i que encara són aptes per al consum, poden ser distribuïts a col·lectius i/o persones amb necessitats.
- Autocompostatge de les restes orgàniques generades i restes vegetals, mitjançant un autocompostador o amb una pila a l’aire lliure.
Recapte d’aliments